Este ușor să păstrezi noua podea laminată în formă bună, urmând câteva reguli simple. În cele ce urmează, descriem, printr-un limbajul ușor de înțeles, ce trebuie sa faci pentru a nu se deteriora parchetul in timpul transportului și stocarii.
Transportul parchetului laminat
Cel mai bine este să lasi noul laminat în ambalajul original pentru transport. Presupunând că intenționezi să te duci acasă în propria mașină, iată ce trebuie sa faci pentru ca transportul sa decurga fara a afecta plăcile de parchet laminat:
Așează cutiile în interiorul mașinii, de preferință în portbagaj sau, dacă este necesar, pe bancheta din spate. Nu le așeza în poziție verticală și nu le sprijini.
Asigura-te că acestea sunt, de asemenea, susținute si pe mijloc și nu doar pe margini.
Pentru a împiedica alunecarea cutiilor atunci când conduci prin curbe, iți recomandăm să le fixezi cu ajutorul unor curele etc. Dar nu prea strâns, pentru a evita deteriorarea îmbinărilor!
Laminatul ambalat nu trebuie sa ia contact cu apa. In cazul in care ploua, nu transporta cutiile pe acoperișul unui vehicul sau in remorca unui camion, de exemplu.
După ce ai ajuns la destinație, lasă plăcile în ambalajul original până când ajungi la instalare.
Depozitarea corectă
În cazul în care te decizi să amâni instalarea parchetului (din orice motiv) sau nu poți să te muți în noua locuință când ai planificat, este important să depozitezi corespunzător noul parchet laminat. Același lucru este valabil si in cazul in care iti raman placi de parchet după instalarea podelei și doresti să păstrezi restul placilor ca rezervă.
PE SCURT DESPRE TRANSPORT SI DEPOZITARE
În poziție verticală sau plană?
Asigurați-vă că ați păstrat panourile laminate într-o poziție plană, adică orizontală. În caz contrar, ele pot suferi daune sau se pot deforma.
Stivuite sau împrăștiate?
Cea mai bună abordare este să le stivuiți în cruce, fiecare strat succesiv rotit la 90 ° față de stratul precedent. Acest lucru economisește spațiu, permite aerului să circule mai bine și împiedică răsturnarea cutiilor.
În interiorul ambalajului original sau nu?
Este mai bine să lăsați parchetul laminat în ambalajul original, ceea ce îl va proteja de deteriorare.
Este o idee bună să fie stivuit parchetul laminat într-un model încrucișat cu straturi succesive în unghi drept unul fata de celalalt.
Aclimatizarea podelelor laminate
Înainte de instalarea pardoselii, las-o să se aclimatizeze timp de aproximativ 48 de ore la o temperatură de cel puțin 18 ° C. Pune panourile jos (fără a le scoate din ambalajul original) în aceeași cameră în care vor fi așezate. Cel mai bine este să plasezi patru pachete alături unul de celălalt, apoi următoarele patru deasupra lor în unghi drept, astfel încât să pară o grilă. Acest lucru are avantajul suplimentar de a împiedica panourile să se îndoaie la mijloc.
Acest lucru permite lemnului fabricat de laminat, în principal, să se adapteze la condițiile din cameră. Este gata pentru instalare și vei continua să te bucuri de noa podea pentru o lungă perioadă de timp.
Depozitare pe termen lung
Dacă ai nevoie să păstrezi parchetul laminat mai mult de cele 48 de ore necesare pentru aclimatizare, asigură-te că monitorizezi temperatura și umiditatea relativă. Condițiile ideale pentru depozitarea pe termen lung sunt o temperatură de 20-22 ° C și de 50-60% r.h. Evita fluctuațiile mari ale temperaturii și curentele constante – ele pot deteriora laminatul cauzând dilatarea și contractarea în mod repetat. Cel mai bine este să lasi panourile în cutii sigilate și să le depozitezi într-o încăpere încălzită.
În cazul în care o cutie a fost deja deschisă, este recomandabil să folosesti banda de ambalare pentru a închide folia de plastic din jurul panourilor. Deci, este bine să nu arunci imediat ambalajul atunci când instalezi podeaua. Dacă o faci, totuși, un sfat este de a împacheta panouri individuale în membrana din plastic pe care o utilizezi pentru bariera de vapori – protejează foarte eficient parchetul laminat.
Dacă aveți nevoie de informații suplimentare contactați-ne.