Spre deosebire de parchet, nu există nici un motiv să nu instalați singur laminatul. Și pardoselile KRONOTEX sunt ușor de instalat, chiar și pentru cei fără experiență. Panourile sunt dotate cu un sistem „Clic” care vă permite să fixați panourile fără a fi nevoie de cunoștințe sau instrumente speciale. Cu toate acestea, pentru cele mai bune rezultate, este important să respectați câteva reguli de bază înainte și după instalare.
Vă rugăm, de asemenea, să citiți recomandările noastre privind substraturile și instrucțiunile adecvate pentru a instala mai întâi o barieră impotriva umiditatii și un substrat acustic.
PREGATIREA
Înainte de a instala parchetul laminat, este util să țineți cont de câteva aspecte de bază: dimensiunile și caracteristicile speciale ale camerei, uneltele și materialele disponibile și grosimea și structura preferată a pardoselii.
Transport și depozitare
Transportați cu grijă podelele KRONOTEX fără a le scoate din ambalajul original. Cantități mari ar trebui depozitate și în ambalajul original pentru a preveni deteriorarea. Dacă intenționați să stocați parchet pentru o perioadă lungă de timp, vă rugăm să citiți sfaturile din articolul nostru privind depozitarea parchetului laminat (aici va fi link catre articol).
Pentru a calcula numărul de metri pătrați de pardoseli laminate de care veți avea nevoie, măsurați și multiplicați lungimea și lățimea camerei și apoi adăugați un supliment de 10% pentru a ține cont de eventuale pierderi. Acest lucru este foarte ușor de făcut cu calculatorul online pe care îl veți găsi aici pe site-ul nostru pentru fiecare decor. De asemenea, vă spune cât de multe cutii aveți nevoie.
Aclimatizați placile de parchet laminate KRONOTEX prin depozitarea ambalajelor nedeschise timp de cel puțin 48 de ore la temperatura camerei (cel puțin 18 ° C) în care va fi instalat.
Înainte de a pune panourile laminate KRONOTEX, verificați-le încă o dată pentru a vă asigura că acestea nu sunt deteriorate. Dacă descoperiți orice defecte reale, contactați imediat distribuitorul sau reprezentantul de vânzări.
Instrumente și materiale necesare pentru a monta podelele laminate
- Creion, unghi, regulă de pliere
- Ferăstrău circular, tăietor sau laminar
- Distanțier
- Folie PE, izolație, tăietor de cuțit sau cuțit Stanley, eventual bandă adezivă
- Parchet laminat, plinte, profile de tranziție
Reguli de bază pentru așezarea podelelor din lemn laminat
- Este recomandat sa se faca montajul la o temperatură ambiantă de cel puțin 18 ° C, o temperatură a podelei de cel puțin 15 ° C și o umiditate relativă între 50% și 60%. Aceste condiții ar trebui să persiste și în primele trei zile de la instalare. Păstrați ferestrele și ușile închise în timp ce montati.
- Parchetul laminat arată cel mai bine atunci când este așezat astfel incat panourile sa fie paralele cu sursa principală de lumină.
- Înainte de a începe să calculul, calculați lățimea pe care va avea ultimul rând de panouri. Acesta nu trebuie să fie mai mic de 5 cm. Acest lucru poate face necesară tăierea primului rând corespunzător.
- Parchetul laminat KRONOTEX este destinat să plutească pe substrat. Cu alte cuvinte, nu ar trebui să fie lipite, battue in cuie sau fixate în alt mod. Deoarece avand in composite 90% un material natural, (lemnul) laminatul funcționează (se dilate si se contracta)..
- Fixați plinta pe perete, nu pe podea!
- Urmați instrucțiunile de instalare cu precizie. Dacă pardoseala este pusă necorespunzător, garanția va fi anulată. Dacă apar probleme, opriți imediat lucrul și contactați reprezentantul de vânzări.
Instrucțiuni pas cu pas pentru instalarea de podele din lemn laminat
După ce vă asigurați că podeaua este adecvată și permiteți aclimatizarea panourilor de parchet laminat în încăpere timp de cel puțin 48 de ore, puteți continua instalarea:
Dacă puneți pardoseala pe șapă sau beton, puneți mai întâi o barieră de vapori. Se suprapun foile de membrană cu 20 cm sau lipiți-le de margine până la margine. Asigurați-vă că se extind pereții cu aproximativ 3 cm.
Următorul pas este aplicarea unor substraturi acustice. Așezați foile de hârtie la unghiuri de 90 ° față de direcția în care vor fi puse panourile laminate și utilizați banda adezivă pentru a le fixa unul pe celălalt.
Așezați primul rând de pardoseli laminate. Începeți în colțul din dreapta al camerei și așezați panourile astfel încât să fie paralele cu fereastra sau cu altă sursă de lumină. Așezați panourile longitudinal de-a lungul peretelui, lăsând un spațiu lat de 10 mm și prindeți laturile scurte împreună. Aproape sigur va trebui să scurtați ultimul panou din rând. Pentru a face acest lucru, utilizați un ferăstrău circular sau un tăietor de laminat special. Ultima piesă nu trebuie să fie mai mică de 40cm. Poate fi necesar să scurtați și primul panou pentru a preveni acest lucru (asigurându-vă că acesta are și cel puțin 40 cm lungime).
Plasați întotdeauna panourile cu fața decorată în jos pentru tăiere. Asigurați-vă semnele pe spate. Utilizați un ferăstrău sau un cutter de laminat.
Puteți începe următorul rând cu piesa rămasă de la tăierea primului, cu condiția să aibă o lungime de cel puțin 40 cm. Acest lucru va duce la un model atractiv pas cu pas. Rosturile din rândurile adiacente trebuie să fie eșalonate cu cel puțin 40 cm pentru a le stabiliza. Introduceți fiecare panou nou, la un unghi ascuțit, în marginea panoului deja așezat și apăsați-l până când auziți-l apăsând sonor pe poziție. Este foarte ușor să le faci ridicându-le un pic până la articulație și apoi împingând-l până când clipește. Unghiul este potrivit dacă puteți conecta cu ușurință panourile fără a exercita nicio forță.
Ultimul rând de pardoseli laminate va fi aproape sigur prea lat, ceea ce face necesară tăierea placilor pe lungime. Nu uitați să lăsați un spațiu suficient de-a lungul peretelui. Dacă panourile sunt prea late.
Înainte de a atașa plinta, folosiți mai întâi un cuțit sau un tăietor Stanley pentru a tăia excesul de membrană, astfel încât să nu iasă dincolo de ele. Cel mai bine este să tăiați plinta la dimensiune cu un fierăstrău.
Pragurile de trecere/imbinare parchet, trebuie montate între diferitele încăperi adiacente. În funcție de tip, acestea trebuie lipite sau înșurubate.
Situații speciale de instalare
Tevi de încălzire
În cazul în care țevile de încălzire, etc., ies din pardoseală, tăiați mai întâi panoul la lungimea potrivită, apoi lăsați-l lângă locul unde se va deplasa și utilizați o regulă de pliere pentru a măsura și marca unde sunt necesare deschiderile. Și aici, nu uitați să lăsați un decalaj de 10 mm în jurul lor. Acum puteți folosi un burghiu pentru a elimina zonele marcate. Apoi, utilizați un ferăstrău pentru a tăia marginile orificiului la un unghi de 45 °. Aceasta mărește suprafața pentru lipire. Aplicați adezivul D3 pe piesa tăiată, puneți-o în spatele țevii de încălzire și legați-o bine de cealaltă piesă de panou.
Cadrele de uși
Cadrele din lemn ar trebui scurtate. Așezați un panou lângă cadru, cu partea decorativă în jos. Utilizați un ferăstrău adecvat pentru a scurta suficient cadrul, apoi glisați panoul sub el cu fața în sus. In cazul ușilor de oțel care nu pot fi scurtate, efectuați o decupare în formă adecvată în panou.
Elemente de expansiune pentru camere mari
În încăperile cu o lungime mai mare de 9 metri și / sau o lățime de 6 metri, este necesar și un element de expansiune în mijloc. Acest lucru se aplică și la ușile, arcadele (deschideri fără ușă între camere), zidăriile proeminente și încăperile cu forme complexe. Puteți afla tot ce trebuie să știți despre acest lucru în articolul nostrum viitor privind articulațiile de dilatare.